Nica: Guvernul va adopta miercuri actul care va reglementa licitația pentru licențele de telefonie

Nica: Guvernul va adopta miercuri actul care va reglementa licitația pentru licențele de telefonie
Actul normativ care va reglementa modul de derulare a licitației pentru acordarea licențelor de comunicații mobile și costurile acestora va fi discutat în ședința de miercuri a Guvernului, a declarat ministrul Comunicațiilor, Dan Nica.
Publicat: 05/06/2012, 12:08
Actualizat: 27/06/2013, 16:16

Actul normativ care va reglementa modul de derulare a licitației pentru acordarea licențelor de comunicații mobile și costurile acestora va fi discutat în ședința de miercuri a Guvernului, a declarat ministrul Comunicațiilor, Dan Nica.

„Nu sunt schimbări în condițiile care au fost anunțate autoritatea de reglementare. Prețurile de pornire au fost menținute. Licențele vor fi câștigate de operatorii care vor licita cel mai mult pentru adjudecarea licențelor de telefonie mobile. Aceste licențe permite introducerea serviciilor de telecomunicații din generația a patra (4G). Sper ca până la finele luniii august sau până la începutul lunii septembrie licitația să se încheie”, a spus Nica.

El a adăugat că procesul de licitație va fi transparent și se va desfășura la fel ca în Germania, Marea Britanie sau Franța.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat, în prima parte a lunii martie, că prețurile de pornire pentru cele 56 de licențe pentru comunicații mobile însumează 726,8 milioane de euro și variază între 800.000 și 40 milioane de euro, în funcție de perioada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani.

Potrivit instituției, la licitație vor fi scoase 42 de licențe de frecvențe, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1.800 MHz și 14 în banda de 2.600 MHz, precum și 3 licențe în banda de 2.600 MHz.

Toate cele 45 de licențe vor fi valabile 15 ani. Cei trei operatori de telefonie mobilă prezenți pe piață – Orange, Vodafone și Cosmote – utilizează în prezent aceste frecvențe, mai puțin cea din banda 2.600 MHz, care permite introducerea de servicii telecom din generația a patra (4G).

De asemenea, vor mai fi scoase la licitație, pe o perioadă de 15 luni, 11 licențe de frecvențe de 900 și 1.800 MHz, utilizate în prezent de Vodafone România și Orange România.

Prețurile de pornire au fost propuse de ANCOM, dar vor fi stabilite de Executiv și aprobate printr-o hotărâre de Guvern.

Potrivit ANCOM, alocarea spectrului de frecvențe pentru telefonie mobilă se va realiza printr-o procedură de selecție competitivă, care presupune ca fiecare operator interesat să depună o ofertă inițială prin care va indica numărul de blocuri pe care dorește să le achiziționeze în fiecare dintre benzile disponibile.

În prezent, benzile de frecvențe cuprinse între 880 și 960 MHz sunt utilizate de Cosmote România, Orange România și Vodafone Românie pentru furnizarea de servicii de telecomunicații de generația a doua (2G) prin tehnologia GSM.

Primele două licențe 2G au fost câștigate la finele anului 1996 de companiile care funcționează în prezent sub denumirile Vodafone România (fost Mobifon) și Orange România (fost Mobil Rom) și au expirat la 31 decembrie 2011. Fiecare din cei doi operatori a achitat 75 milioane de dolari (în două tranșe) pentru utilizarea licenței în ultimii 15 ani.

La finele anului trecut, Guvernul a decis să prelungească perioada de valabilitate a licențelor 2G cu un an, până la 31 decembrie 2012. Taxa de prelungire a licențelor a fost de 6,4 milioane de euro pentru fiecare operator.

A treia licență 2G este operată de Cosmote România (fost Cosmorom) și expiră la 5 aprilie 2014. Operatorul a achitat 53 milioane de dolari (în două tranșe) pentru utilizarea licenței.

Cei trei operatori furnizează servicii 2G și în benzile de frecvențe cuprinse între 1.710 și 1.840 MHz.

Vodafone și Orange mai dețin drepturi de utilizare a frecvențelor și în banda de frecvențe de 2.100 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicații mobile de generația a treia (3G) prin intermediul tehnologiei UMTS.

Cele două licențe 3G au fost acordate în anul 2005, prin procedură de selecție comparativă, și au o valabilitate de 15 ani. Taxa de licență s-a ridicat la 35 milioane de dolari, pentru fiecare operator.

Celelalte două licențe 3G în banda de frecvențe de 2.100 MHz au fost acordate la începutul anului 2007, tot în urma unei proceduri de selecție comparative, operatorilor RCS&RDS și Telemobil, ultimul fiind controlat de OTE.

Cosmote România este al treilea operator local de telefonie mobilă, cu aproximativ 6,5 milioane de clienți la 31 decembrie 2011.

Compania este deținută de OTE, care controlează și Romtelecom, operator de telefonie fixă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Anunț pentru românii care au contract cu DIGI. Nu mai pot alege după 8 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?